Waarom afscheidsfotografie

Blog



Waarom afscheidsfotografie?

Een dierbare verliezen is een vreselijke ervaring, iets wat we nooit hopen mee te maken maar wat helaas onvermijdelijk is in een mensenleven…


Kan je je daarop voorbereiden? Soms wel, maar vaak ook niet. Er zijn zoveel dingen die geregeld moeten worden bij een afscheid. De uitvaartverzorg(st)er komt langs als je dierbare is overleden en neemt gelukkig veel regel dingen uit handen. Steeds vaker komt dan ook de vraag, willen jullie de herinnering vast laten leggen door een fotograaf? Helaas gebeurt het nog te weinig.

Ik denk dat onderstaande recensie weergeeft wat ik graag wil vertellen…


Onze dochter van 18 is overleden in oktober 2016. Kort daarna begon een heftige periode waarin veel moet worden geregeld: kaarten, uitvaart etc. Je wordt overspoeld. Toen kwam ook de vraag of we ook een fotograaf wilden. Moet je dat wel doen, vroegen we ons af. Dat is toch alleen voor bruiloften? We hebben er toch voor gekozen en Michelle de Vries van STIM fotografie heeft de foto’s gemaakt. Tijdens het condoleance bezoek en de uitvaart heeft zij ongeveer 550 foto’s gemaakt. Haar kracht is de belangrijke momenten te zien en te fotograferen, maar daarbij vrijwel onzichtbaar te zijn. We hebben nauwelijks gemerkt dat zij er was. Michelle heeft ook met veel zorg het fotoboek samengesteld. Het boek bevat veel momenten die we zelf niet gezien hebben of ons niet kunnen herinneren.





Helaas was er nog geen afscheidsfotografie toen mijn vader overleed 31 jaar geleden. Mijn broertje en ik waren pubers… Zelf heb ik geen herinneringen aan die dag dan dat er veel mensen waren en dat het afscheid de op 30 december was. Mijn vader is plotseling overleden, al die dagen voor, tijdens en na het afscheid zijn als in een roes voorbij gegaan. Dat is ook de reden waarom ik voor andere mensen wel heel graag een mooie herinnering wil maken. Als fotograaf leg je niet alleen de verdrietige momenten vast maar meer een overzicht en vooral ook de mooie momenten van het afscheid.



Wilt u ook de herinnering vast laten leggen?

Neem vrijblijvend contact met mij op dan kijken we samen naar de mogelijkheden.